Normal_jogging_rennen_hardlopen

Volgens Amerikaanse en Britse onderzoekers moet de mens vijf tot zeven keer meer bewegen dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. De wetenschappers kwamen tot deze conclusie na  174 onderzoeken over de effecten van bewegen met elkaar te vergelijken. Dat meldt Trouw.

In het advies van de WHO staat dat een persoon 600 MET-minuten per week moet bewegen, dat staat gelijk aan ongeveer twee uur hardlopen. Dit zou echter rond de 3000 tot 4000 MET-minuten per week moeten zijn, wat gelijk staat aan zes tot acht uur hardlopen. MET is een eenheid die beschrijft hoeveel energie het lichaam nodig heeft voor een activiteit. De hoeveelheid MET-minuten loopt op naarmate het lichaam meer energie nodig heeft.

Bewegen gaat ziektes tegen, zeggen de onderzoekers. Zou zou het risico op borstkanker, darmkanker, diabetes of een beroerte minder worden naarmate een persoon meer beweegt. Het advies is niet om meer tijd te besteden in de sportschool. De MET-minuten kunnen bijvoorbeeld gevuld worden door dagelijks 10 minuten traplopen, 15 minuten stofzuigen, 20 minuten tuinieren, 20 minuten hardlopen en 25 minuten lopen of fietsen naar het werk. Bij de verdeling hiervan is rekening gehouden met de intensiviteit per inspanning.

In Nederland geldt de norm dat een volwassen persoon voldoende heeft aan een half uur beweging per dag waarbij het hart en de ademhaling versnelt. Nederland heeft momenteel drie beweegnormen, maar de commissie die voor Nederland een nieuwe beweegnorm gaat opstellen wil dat terugbrengen naar één. 

Door: Redactie Nationale Zorggids