Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

Het college van burgemeester en wethouders heeft de hulp van minister Schippers ingeroepen. Haar is gevraagd om zich hard te maken voor het Gemini Ziekenhuis in Den Helder als basisziekenhuis. Cardiologen van de Noordwest Ziekenhuisgroep hebben besloten om alle acute en meerdaagse klinische zorg te verplaatsen van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder naar Alkmaar. De poli cardiologie blijft open, samen met de dagbehandeling. Daar zal 24 uur per dag een cardioloog ter plekke zijn. Verpleegkundigen lieten eerder weten niet achter deze beslissing te staan. Dat melden het Noordhollands Dagblad en Den Helder Actueel.

De gemeenteraad vindt het onaanvaardbaar en onbespreekbaar dat de acute cardiologische zorg en de meerdaagse klinische zorg uit het Den Helderse ziekenhuis verdwijnen. Tijdens de extra raadsvergadering maandagavond was de gemeenteraad kritisch. Niet alleen richting Noordwest Ziekenhuisgroep, maar ook was het kritisch op het college. Partijen in de gemeenteraad verwijten de burgemeesters en wethouders ervan de afgelopen jaren niet te hebben opgelet. Het college was vaak niet aanwezig op informatiebijeenkomsten, ook hield de burgemeester het ziekenhuis niet aan de gemaakte afspraken.

Burgemeester Schuiling is het niet eens met de kritiek. Hij zegt druk bezig te zijn geweest met de zorg voor het ziekenhuis. Hij beloofde te zullen vechten voor het behoud van een goed Gemini Ziekenhuis. Niet de gehele afdeling Cardiologie vertrekt uit het ziekenhuis, zegt hij. “Hoe het wel gaat lopen, daarover worden we binnenkort geïnformeerd. Op de totale groep van zo’n duizend patienten merkt een groep van 50-100 er wellicht iets van”, aldus de burgemeester. De gemaakte afspraken staan, zodra deze in gevaar komen zal het college de gemeenteraad daarover informeren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids