Normal_vaccinatie_prik_2534

Belangrijke hygiënemaatregelen en leefstijladviezen voor verre reizen komen vaak niet aan bod bij vaccinatiecentra of huisartsen. De Consumentenbond bezocht met mysteryshoppers twintig artsen en vaccinatiecentra. Bij alle consulten kwamen belangrijke adviezen niet aan bod. Soms klopte de gegeven informatie helemaal niet. Dat meldt de Consumentenbond.

Vaccinaties voor bijvoorbeeld hepatitis B en hondsdolheid worden soms aanbevolen voor reizen waarbij dat niet nodig is. Bovendien werd bij zestien van de twintig consulten geen informatie gegeven over de bijwerkingen van vaccinaties. Soms is dergelijk advies noodzakelijk, want malariapillen kunnen flinke bijwerkingen geven.

Eén mysteryshopper kreeg te horen dat hij geen hepatitis A-vaccinatie nodig had, omdat die in 2010 al was gegeven. Maar deze vaccinaties moet herhaald worden. De Consumentenbond beschouwt dit als een ernstige misser, want hepatitis A kan een ernstige en besmettelijke ontsteking van de lever veroorzaken. Tevens bleek de voorlichting over muggen vaak onvoldoende. Slechts enkele adviseurs gaven het advies mee om DEET overdag te gebruiken in gebieden waar dat nodig is.

De Consumentenbond analyseerde ook het advies omtrent het zikavirus. Vier zwangere mysteryshoppers vroegen advies over een vakantie naar Suriname. Het zikavirus kwam bij alle vier de artsen direct aan bod, echter één arts gaf aan zich geen zorgen te maken om het virus. Bij twee van de consulten werd de reis niet afgeraden, terwijl dat wel moet. Het is namelijk niet verstandig om zwangere vrouwen in te enten tegen de gele koorts. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen bovendien om niet noodzakelijke reizen naar het zikagebied uit te stellen.

Door: Redactie Nationale Zorggids