Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Britse wetenschappers aan de universiteit van Cambridge hebben ontdekt dat virussen ‘s ochtends mogelijker gevaarlijker kunnen zijn voor mensen. Tijdens een groot onderzoek werden muizen op verschillende tijdstippen blootgesteld aan het griepvirus en het herpesvirus. Muizen die de virusinfectie ‘s ochtends opliepen, hadden te maken met tien kier zo veel virusdeeltjes in hun lichaam als muizen die ‘s avonds besmet raakten. Dat meldt NU.nl.

Cellen in het lichaam van de mens en dieren vertonen ‘s ochtends meer activiteit, het vermoeden is dat de virussen daarom ‘s ochtends succesvoller zijn. “Een virus heeft al die biologische activiteit nodig, anders komt de infectie niet van de grond. Een kleine infectie in de ochtend is daardoor vaak het schadelijkst”, zegt professor en onderzoeker Akhilesh Reddy.

Overdag thuisblijven tijdens een pandemie kan levens redden, meent de onderzoeker. Als verder onderzoek deze eerste uitslagen bevestigt, kan dat een grote invloed hebben op hoe mensen moeten omgaan met grote uitbraken. Vooral mensen die nachtdiensten draaien zijn extra ontvankelijk voor een virusinfectie. Zij zijn gevoeliger voor virussen doordat hun lichaamsklok verstoord is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids