Normal_lucht_weer

Door de vervuilde lucht roken Nederlanders gemiddeld vijf sigaretten per dag mee. Vooral in Rotterdam is de luchtvervuiling door rook zo sterk dat het door Milieudefensie is aangemerkt als ‘Meerookhoofdstad’ van Nederland. Dat meldt Milieufedensie.

Onlangs ontwikkelden de GGD Amsterdam, het RIVM en Universiteit Utrecht een wetenschappelijke rekenmethode. Hierbij worden de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht vergelijken met die van het meeroken van sigaretten. Op basis hiervan heeft Milieudefensie uitgerekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden meegerookt door vervuilde lucht. Rotterdam kwam uit op ongeveer zeven sigaretten per dag. Op het schone Vlieland ging het om slechts 2,8 sigaretten per dag.

Door het rookverbod roken mensen steeds minder vaak sigaretten mee. Maar voor de gezondheid lijkt het niet uit te maken of iemand vervuilde lucht inademt of meerookt. In beide gevallen kan het longkanker, hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld een lager geboortegewicht veroorzaken. “Het meeroken wordt tegenwoordig steeds meer veroorzaakt door auto’s, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten”, zegt Bram van Liere van Milieudefensie.

Door: Redactie Nationale Zorggids