Normal_trauma-heli_rutger_jan_screenshot

De provincie Noord-Holland moet een nieuwe vergunning afgeven voor de locatie van de traumahelikopter. Op dit moment vliegt de traumaheli nog vanaf het VUmc, maar dat kan volgend jaar mogelijk veranderen. Onderzoekers hebben de opdracht gekregen om het dak van het VUmc te vergelijken met andere locaties, zoals de helihaven, het AMC en Schiphol. Dat meldt het Parool.

Sinds 1995 vliegt de traumaheli vanaf het VUmc. Maar de vele vluchten die de helikopter maakt zorgen voor overlast in Buitenveldert. Naar verwachting zal de helikopter in de toekomst nog meer vluchten moeten maken en zal de overlast nog groter worden. Onderzoekers gaan bij de zoektocht naar een eventuele nieuwe locatie uit van drieduizend vluchten per jaar. De Inspectie Leefomgeving en Transport wil de traumaheli in de toekomst vanaf de grond willen laten opvliegen.

Eén van de alternatieven is de helihaven. De helikopter kan daar nu al terecht om te tanken. Op Schiphol-Oost staat de politiehelikopter, daarnaast is er plek voor de traumahelikopter. Ook bekijken de onderzoekers de landingsplaats naast het AMC, hierbij gaan de aanvliegroutes niet over woningen. Begin volgend jaar wordt een besluit gemaakt over een eventuele nieuwe locatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids