Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Twee procent van de zwangere vrouwen in Nederland heeft hyperemesis gravidarum. Een aandoening waarbij de vrouw zich continu misselijk voelt en veel moet braken. De symptomen van hyperemesis gravidarum zijn vergelijkbaar met de effecten van chemotherapie. Soms zijn de symptomen zo heftig dat een vrouw besluit de zwangerschap af te breken. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam doet onderzoek naar behandeling van deze aandoening, waarbij onderzocht wordt of sondevoeding voor betere resultaten zorgt dan de huidige behandeling met vocht via een infuus. Dat meldt het Parool. 

Door de extreme misselijkheid en het braken kan de zwangere vrouw uitgedroogd raken of zelfs ondervoed. Volgens gynaecoloog en initiatiefnemer Rebecca Painter zorgt dat vaak voor schuldgevoelens bij de vrouw, want het kind krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen. Met vocht en vitaminen via een infuus wordt de inname van voedingsstoffen op peil gehouden, in combinatie met medicatie tegen de misselijkheid. Soms, indien niets lijkt te werken, wordt sondevoeding gegeven. Het AMC gaat onderzoeken of eerder starten met sondevoeding uiteindelijk leidt tot betere effecten op de gezondheid van moeder en kind.

Tijdens het onderzoek met behandeling van sondevoeding wordt gekeken of de moeder zich daardoor beter en minder schuldig voelt. Ook zou moeten uitwijzen of dit leidt tot minder ziekenhuisopnames. Tevens wordt het voorkomen van een lager geboortegewicht bij de baby onderzocht.

Aan het MOTHER-onderzoeksteam, waar het AMC deel van uitmaakt, doen 120 vrouwen uit negentien ziekenhuizen mee. Zestig vrouwen krijgen sondevoeding en de andere helft krijgt de standaardbehandeling. Medio volgend jaar worden de resultaten bekendgemaakt op een groot gynaecologiecongres in de Verenigde Staten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids