Normal_psyche__gedachten__psychiatrie__psychologie__hersenen

Britse onderzoekers hebben een nieuwe uitleg gevonden voor het déjà vu-gevoel. Een déjà vu zou veroorzaakt worden door een valse herinnering. Bij een valse herinnering denkt iemand iets eerder te hebben meegemaakt, terwijl dat niet zo is. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens de wetenschappers heeft een déjà vu weinig te maken met het geheugen, maar met een conflict in de hersenen. Op het moment dat een déjà vu plaatsvindt wordt deze activiteit gemeten in het hersengebied waar beslissingen gemaakt worden en conflicten worden opgelost, maar niet in het hersengebied waar het geheugen zit. De valse herinnering zorgt ervoor dat de hersenen op zoek gaan naar iets wat er niet is. Ze proberen het conflict op te lossen door te achterhalen of de herinnering klopt of niet, aldus de onderzoekers.

Een déja vu creëren is lastig, maar de onderzoekers waagden een poging door proefpersonen een lijst met woorden voor te leggen binnen het thema slapen. Het themawoord was daar niet aan toegevoegd. Toen hen werd gevraagd of ze een woord met de letter s hadden gezien, reageerden ze negatief. Maar op de vraag of ze het woord slapen zagen, werd twijfelend gereageerd. Het woord hadden ze niet gezien, dat konden ze zich wel herinneren. Toch voelde het woord vertrouwd. De wetenschappers probeerden op deze manier een déjà vu te creëren bij de proefpersonen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids