Normal_tijgermug

Het platform Stop Invasieve Exoten wil dat de overheid harder optreedt tegen bedrijven die exotische insecten onbewust importeren. De huidige aanpak van bijvoorbeeld de Aziatische tijgermug, die onlangs in Veenendaal is gevonden, schiet tekort. Jaarlijks worden tientallen muggen gevonden bij bedrijven in Nederland. De tijgermug kan het zikavirus met zich meedragen. Dat meldt de Gelderlander. 

Nederland heeft diverse preventieve maatregelen getroffen en zelfs een wettelijk verbod op de invoer van tijgermuggen, maar de huidige aanpak zit volgens het platform vol met gaten. Bovendien lijkt minister Schippers handhaving te weigeren. Tot nu toe zijn er geen mensen besmet via de muggen in Nederland. De tijgermug kan meer dan twintig virussen overdragen, zoals het zikavirus en de knokkelkoorts.

Via de import van gebruikte autobanden en via bamboe-sierplanten komen de exotische muggen Nederland binnen. Hierin leggen ze ook hun eitjes. De banden moeten droog vervoerd worden en na aankomst in Nederland ook droog worden opgeslagen. Maar volgens Wilfred Reinhold van het platform kunnen de eitjes van de muggen lang tegen droogte. Om uit te komen, is water nodig. Uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er de afgelopen vier jaar al 211 tijgermuggen zijn gevonden. Voor Reinhold, tevens milieujurist, is zegt dat genoeg over de naleving van het convenant. Het platform wil daarom dat bandenbedrijven boetes krijgen indien er exotische muggen bij hen worden gevonden.

Minister Schippers heeft vorig jaar aangegeven dat de NVWA in de toekomst boetes mocht uitdelen, maar daar is nooit uitvoering aan gegeven. Reinhold stapt nu naar de rechter zodat er actie ondernomen wordt. “Als we de invoer laten doorgaan, gaat de tijgermug zich vroeg of laat in Nederland vestigen. Dan is het te laat.”

Vorige week zijn er tijgermuggen gevonden in Veenendaal. De NVWA heeft daarop besloten om het woonerf waar de mug werd gevonden, en een straal van 500 meter daaromheen, te markeren als verdacht gebied. Volgens de NVWA is de kans te verwaarlozen dat de tijgermuggen het zikavirus zullen overdragen. Het zikavirus kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind.

Door: Redactie Nationale Zorggids