Normal_moedervlek-melanoom-huidkanker

Het is onderzoekers gelukt om vast te stellen hoe huidkanker zich door het lichaam verspreidt en wat er gedaan kan worden om dit te stoppen. Melanoom is één van de dodelijkste vormen van huidkanker en kent op dit moment nog geen geneesmiddel. De bevindingen van de onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv kunnen een effectieve behandeling voor huidkanker dichterbij brengen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Zo'n 6000 mensen lijden in Nederland aan melanoom. Deze vorm van huidkanker verspreidt zich via de huid en kan doordringen tot de vitale organen. “Het gevaar van een melanoom is niet de eerste tumor, maar het uitzaaien naar onder andere hersenen, longen, lever en botten”, zegt één van de onderzoekers. De groep onderzoekers hoopt dan ook met de bevindingen een behandeling te realiseren die voorkomt dat kanker zich verspreidt naar dieper gelegen weefsel.

In het onderzoek is ontdekt hoe deze verspreiding tegengehouden kan worden. Een beginnend melanoom stuurt signalen naar de diepere huidlagen om zich op te maken voor celverandering. Het is deze celverandering die het mogelijk maakt voor kanker om zich te verspreiden. De onderzoekers hebben ook ontdekt hoe dit proces gestopt kan worden met chemicaliën.

Toch is het volgens Ellen de Haas, dermatoloog verbonden aan het Erasmus MC, te vroeg om te spreken van een echte doorbraak. “Het onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium, in petrischaaltjes.” Voordat de behandeling met chemische middelen voor mensen gebruikt kan worden, is nog veel meer onderzoek nodig. Vooralsnog is het belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en om regelmatig te controleren of moedervlekken niet van vorm of kleur veranderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids