Normal_radioactief645

Er blijkt onder Nederlanders nog veel onduidelijkheid te zijn over wat je moet doen in het geval van een ongeluk bij een kerncentrale. In Nederland staat één kerncentrale en over de grens in Duitsland en België staat nog drie andere. Een publiekscampagne zou meer informatie kunnen verschaffen over de juiste manier van handelen. Dit meldt NOS.

De RIVM en GGD Groningen hebben in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek gedaan naar de kennis van radioactieve straling en het gebruik van jodiumtabletten. Minister Schippers van Volksgezondheid is door de onderzoekers geadviseerd om de bevolking middels een publiekscampagne beter in te lichten. “Het is belangrijk dat iedereen de gevaren reëel inschat, zodat mensen niet in paniek raken als er echt iets aan de hand is”, zegt Harry Slaper, stralingsdeskundige van het RIVM, tegen NOS.

Zo krijgen bewoners in het gebied rondom kerncentrales jodiumtabletten, maar nieuwe bewoners zijn daar niet altijd van op de hoogte. Daarom zouden de tabletten ook op centrale plekken beschikbaar moeten zijn, zoals op gemeentehuizen. Jodiumtabletten kunnen geslikt worden om de schildklier te verzadigen, zodat er geen radioactieve straling opgenomen kan worden. Ook denken mensen dat vluchten altijd beter is, terwijl je soms veiliger in huis kunt blijven met de ramen en deuren gesloten.

Het beleid rondom kerncentrales en de gezondheidsrisico's voor omwonenden wordt herzien omdat blijkt dat men in Duitsland en België andere regels hebben. Echter is radioactieve straling niet gebonden aan één land en daarom is het volgens Slager verstandig om het beleid te stroomlijnen. Op grote schaal jodiumtabletten uitgeven is daar onderdeel van.

Door: Redactie Nationale Zorggids