Logo_vinkje-eten-voedingscentrum

Minister Schippers van Volksgezondheid wordt door stichting Ik Kies Bewust geadviseerd om het voedselvinkje te hervormen. De stichting, die het vinkje zelf enkele jaren geleden introduceerde, zegt dat het niet duidelijk genoeg is voor consumenten of een bepaald product wel of niet gezond is. Dit meldt het Parool. 

Er zijn twee varianten van het vinkje, één met een groene cirkel en de andere met een blauwe cirkel. Hoewel de blauwe cirkel aangeeft dat het product een gezondere keuze is dan vergelijkbare producten, betekent dit nog niet dat het gezond is. Alleen de groene cirkel staat voor een gezondere keuze.

Er kwam al eerder ophef over het vinkje. Eric van der Burg, zorgwethouder in Amsterdam, vroeg de minister al om een duidelijker systeem. Met de vernieuwde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum vallen veel producten nu bovendien buiten de richtlijnen die gesteld zijn voor de vinkjes. Stichting Ik Kies Bewust sluit samenwerking met de Hartstichting en het Diabetesfonds niet uit voor het bedenken van een nieuw systeem.

In Engeland wordt een stoplichtsysteem gehanteerd. Ieder product krijgt daar op basis van samenstelling een rood, oranje of groen stoplicht op de verpakking. Zo is het voor consumenten makkelijker om goede keuzes te maken wat betreft voeding. Of en wanneer de vinkjes ook daadwerkelijk verdwijnen uit de Nederlandse winkels is nog niet bekend.

Door: Redactie Nationale Zorggids