Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Ziekenhuistarieven blijven veelal geheim vanwege concurrentie-overwegingen vanuit het ziekenhuis en de zorgverzekeraar. Toch vraagt de Nederlander steeds meer om transparantie, want deze wil voorafgaand aan het betalen van (een deel) van de rekening prijzen vergelijken. Begin deze maand maakte zorgverzekeraar CZ als eerste de tarieven voor medische behandelingen bekend. VGZ, Zilveren Kruis en Menzis lijken stappen te ondernemen om ook hun prijzen te publiceren. Dat meldt NRC. 

Sinds de publicatie van CZ worden ziekenhuizen overspoeld met vragen waarom de zorg die zij verlenen zo duur of zo goedkoop is. Antwoorden verschillen van kinderziektes in het systeem tot medische behandelingen die zo weinig voorkomen dat het daaraan gekoppeld tarief een symbolische betekenis heeft. Volgens AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi komen prijzen niet via onderhandelingen tot stand, maar zijn ze allemaal een afgeleide van het budgetsysteem. Ziekenhuizen krijgen jaarlijks ieder een budget van de zorgverzekeraar, waaraan later behandelingen en prijzen gekoppeld worden. Daarbij geldt dat een zorgverzekeraar niet wil dat het budget wordt overschreden en ziekenhuizen vereisen slechts dat ze het budget ontvangen. Tarieven zijn voor hen niet interessant, echter is dat het voor de patiënt wel.

Zilveren Kruis heeft toegezegd prijzen bekend te maken, maar wanneer precies is nog onbekend. Een woordvoerder van VGZ laat weten dat er intern afwegingen worden gemaakt over het bekendmaken van de tarieven. Bekeken wordt wat de gevolgen zijn van de publicatie en welke verzekerde er iets aan heeft. Menzis wil de tarieven niet zomaar bekendmaken en is bang dat de technische data niet begrepen wordt, waardoor de consument dingen wellicht verkeerd begrijpt. Volgens directeur Peter Ruys van Zorgkiezer.nl hoeft de consument deze data ook niet te begrijpen, deskundigen, wetenschappers en journalisten zullen hun weg hierin vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids