Normal_ziekenhuis_patient_ziekenhuisbed

Kinderen die voorafgaand aan hun operatie spelletjes mogen spelen op een iPad, hebben hetzelfde niveau van angst als wanneer zij een kalmeringsmiddel toegediend krijgen. Dit blijkt uit Frans onderzoek dat gepresenteerd is op een wereldcongres voor anesthesiologen in Hongkong. Volgens de onderzoekers is het niet altijd noodzakelijk om de kinderen een kalmeringsmiddel te geven als een iPad ook effectief stress vermindert. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het is gebruikelijk om kinderen het kalmerende middel midazolam te geven vlak voordat zij geopereerd worden. Echter blijkt uit het Franse onderzoek dat een iPad net zo effectief kan zijn om angst bij kinderen te verminderen. Twintig minuten voor aanvang van de operatie mochten de kinderen spelletjes spelen op de tablet. Wanneer op verschillende momenten gevraagd werd naar hun mate van angst, was deze hetzelfde als bij de kinderen die alleen het kalmeringsmiddel toegediend hadden gekregen.

Ook voor ouders en verpleegkundigen was de methode met de iPad prettig. Zij waren meer tevreden over de aanloop naar de operatie met een tablet, dan bij het toedienen van het kalmeringsmiddel. In totaal deden zo'n honderd kinderen tussen de vier en tien jaar mee aan het onderzoek. Een deel van hen kreeg midazolam en de anderen mochten spelletjes op de iPad spelen.

Midazolam is een veelgebruikt middel dat angstremmend werkt en de patiënt kalmeert. Zo zijn patiënten minder bang voor het narcosekapje wanneer zij onder algehele narcose worden gebracht. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van een iPad ingezet kan worden om stress rondom operaties te verminderen. Kinderen zouden dan minder of geen kalmeringsmiddelen hoeven te krijgen voor aanvang van hun ingreep.

Door: Redactie Nationale Zorggids