Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Gegevens van zorgverzekeraars blijken vaak nog te onoverzichtelijk. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars doen al jarenlang pogingen om hun gegevens inzichtelijk te maken. Dat gebeurt sinds vorig jaar bij ziekenhuizen via een kwaliteitsvenster waarop bijvoorbeeld rapportcijfers van patiënten staan. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Onlangs maakte zorgverzekeraar CZ veel tarieven van behandelingen bekend, maar kreeg veel kritiek van patiëntenorganisaties. Want ook de kwaliteit van de behandeling, de service en de wachttijd zouden erbij vermeld moeten worden. Menzis is van plan om deze aspecten hieraan te koppelen wanneer zij hun tarieven openbaar maken. 

Menzis trekt geld uit voor het beter openbaar maken van gegevens over ziekenhuisbehandelingen. De zorgverzekeraar is nog aan het uitpluizen hoe dat precies moet gebeuren. Tarieven zeggen op zichzelf niet zoveel, wachttijden verschillen vaak per ziekenhuizen en de manier van behandelen ook. Daar wil Menzis voor de openbaarmaking aan werken. “Een klant kan straks kiezen voor een aanbieder die het best past bij wat hij of zij belangrijk vindt in de behandeling”, zegt programmamanager Ward Bijlsma. 

Door: Redactie Nationale Zorggids