Normal_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de bekendmaking van de ziekenhuistarieven door CZ, de koopkracht van ouderen en het onderzoek naar natuurgenezer Klaus Ross. 


Eerste bekendmaking ziekenhuistarieven CZ

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd. Hiermee gaf het gehoor aan de oproep van de Consumentenbond om gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. Met de eerste publicatie werd vooral duidelijk dat  tarieven veel van elkaar verschillen. Ook de kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen 30 procent verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Tot nu toe zijn de ziekenhuistarieven veelal geheim gebleven vanwege concurrentie-overwegingen vanuit het ziekenhuis en de zorgverzekeraar. Toch vraagt de Nederlander steeds meer om transparantie, want deze wil voorafgaand aan het betalen van (een deel) van de rekening prijzen vergelijken. VGZ, Zilveren Kruis en Menzis lijken stappen te ondernemen om ook hun prijzen te publiceren. Het is alleen nog afwachten wanneer dat gebeurt.


Koopkracht ouderen

Er moeten maatregelen genomen worden om de koopkracht van ouderen op peil te houden. Waarschijnlijk gaan gepensioneerden er volgend jaar met 0,7 procent op achteruit. Partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet maatregelen neemt om ouderen tegemoet te komen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegde toe de koopkracht van ouderen voor volgend jaar te willen repareren. Premier Rutte kon echter, tot onvrede van de ouderenorganisaties, geen garantie geven voor een evenwichtige koopkrachtontwikkeling voor ouderen.

Uit recent onderzoek van Unie KBO blijkt dat de helft van de ouderen het afgelopen jaar gemiddeld 100 euro per maand heeft moeten inleveren. Ook bleek de koopkracht sneller achteruit te gaan dan gedacht. Zes op de tien senioren heeft minder koopkracht dan in 2011.

Op dit moment is overleg over de begroting in volle gang, onderdeel daarvan is de koopkracht van ouderen. De VVD en PvdA lieten onlangs weten dat het al gelukt is om de koopkracht te repareren. Uit de cijfers die bekend worden gemaakt op Prinsjesdag moet blijken hoeveel extra geld ouderen overhouden.


Onderzoek in Nederland en Duitsland naar natuurgenezer Klaus Ross

Het Openbaar Ministerie in Duitsland onderzoekt tenminste vijf sterfgevallen in de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross. De natuurgenezer behandelde veel Nederlandse kankerpatiënten. Vermoedelijk zijn in ieder geval twee van hen na een behandeling met glucoseblokkers overleden. De Nederlandse recherche gaat cliënten en nabestaanden bezoeken die contact hebben gehad met de kliniek. Zo’n 130 mensen worden hiervoor persoonlijk benaderd. Zij worden gevraagd om mee te werken aan het politieonderzoek.


Overig zorgnieuws

  • Een kind uit huis plaatsen zonder zorgcontract is toegestaan. Dat oordeelde de kinderrechter in Rotterdam. De meest geëigende hulp moet altijd beschikbaar zijn of komen voor een kind, ook als de gemeente de zorg niet heeft ingekocht.
  • Meer dan 100.000 Nederlanders hebben hun steun betuigd aan het Nationaal Zorgfonds. Initiatiefnemer SP vindt de zorg in Nederland veel te duur en wil één zorgfonds waaruit alle kosten worden betaald. Het plan wordt onder andere gesteund door 50PLUS, FNV Zorg en Welzijn en Omroep Max. Met het Nationaal Zorgfonds zou de marktwerking opgeheven worden, waardoor de zorg goedkoper wordt. Niet iedereen is even enthousiast over het plan. Het Central Planbureau (CPB) berekende dat het afschaffen van zorgverzekeraars ongeveer zes miljard euro kost.
  • Kinderen krijgen regelmatig te maken met de pgb-schulden van hun ouders, blijkt uit recent onderzoek van De Monitor. Ouders of zorginstellingen laten het pgb-geld vaak onterecht op naam van het kind zetten. Soms gaat het om een schuld van tienduizenden euro’s, verkregen doordat een ouder na de aanvraag het persoonsgebonden budget (pgb) niet kon verantwoorden. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis bevestigt dat er juridisch gezien geen onderscheid gemaakt wordt tussen minderjarig of meerderjarig budgethouders. Het kind wordt hoofdelijk aansprakelijk gehouden zodra het achttien jaar is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids