Normal_mums-friends-irene-and-rosemary-at-supper-table

Mensen met weinig sociale contacten, hebben verhoogde levels fibrinogeen, concluderen onderzoekers van de universiteit Harvard. Dat maakt dat het hebben van weinig vrienden dezelfde schadelijke effecten op het hart en aan de bloedvaten kan hebben als roken. Fibrinogeen is een proteïne dat belangrijk is voor het stollen van bloed. Dat meldt NU.nl.

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten het effecten van vriendschappen op bloedlevels door 3.5000 deelnemers met verschillende aantallen vrienden met elkaar te vergelijken. Het aantal vriendschappen varieerde van twee tot 32 echte vrienden, met een gemiddelde van tien. Hoe minder vrienden iemand had, hoe hoger het fibrogeenlevel. Mensen met 25 vrienden hadden 20 procent lagere fibrogeenlevels dan mensen met vijf vrienden. Onbekend is of de onderzoekers ook andere factoren hebben meegerekend in de hoogte van het fibrogeenlevel.

“Het hebben van sociale contacten heeft een duidelijke link met het fibrogeenlevel. Als dit echt significant is moet er overwogen worden nieuwe maatregelen te treffen bij hartproblemen”, zegt onderzoeker David Kim. De onderzoekers benadrukken dat dit slechts een voorlopige conclusie is, er is eerst meer onderzoek nodig om de definitieve conclusie vast te stellen.

Door: Redactie Nationale Zorggids