Normal_medicijnen_tamiflu

De geneesmiddelenindustrie in Nederland stelt zichzelf het doel om in 2018 minder verpakkingen te gebruiken voor medicijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van zogenaamde deeldozen te verminderen en om milieuvriendelijker te werken. De branche wil vooral achter de schermen verbeteringen doorvoeren, waardoor de consument niet veel zal merken van de veranderingen. Dit meldt Trouw. 

Hoewel medicijnverpakkingen slechts 1 procent uitmaken van alle verpakkingen in ons land, is de branche trots op de verbeteringsplannen. “We zijn niet de eerste branche die met een plan komt, maar ook zeker niet de laatste”, zegt Martin Favié, voorzitter van brancheorganisatie Bogin. Het verbeteren van de medicijnverpakkingen zal niet direct een deuk in de afvalhoop maken, maar het is een goed initiatief om bewust om te gaan met verpakkingsmateriaal.

Om de kwaliteit van medicijnen te waarborgen, is het niet mogelijk om deze uit de plastic doordrukverpakking te halen. Toch zijn er manieren waarop de verpakking van medicijnen verbeterd kan worden. Zo wordt het gebruik van stickers verminderd en wordt de informatie direct op de verpakking geprint. Zonder de stickers is het materiaal beter de recyclen. Ook moet het gebruik van deeldozen voor de helft verminderd zijn in 2018. Deeldozen worden gebruikt om kleinere pakjes te verpakken in grotere dozen.

De aanpassingen gelden alleen voor medicijnen die in Nederland gemaakt worden. Ongeveer 85 procent van de medicijnen die Nederlanders gebruiken, worden in het buitenland geproduceerd. Die verpakkingen zullen niet veranderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids