Normal_onderzoek

Dr. Aart van Apeldoorn werkzaam bij het UM-instutuut MERLN, ontvangt een bijdrage van een miljoen dollar voor zijn baanbrekend onderzoek naar de bescherming van bètacellen tegen auto-immuun aanvallen. De toekenning door JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) is mede geïnitieerd door de Nederlandse afdeling van deze wereldwijde opererende organisatie. Dat meldt Maastricht University. 

Bij mensen met Type 1 Diabetes (T1D), produceren bètacellen in de alvleesklier door een auto-immuun aanval geen insuline meer. Dr. van Apeldoorn richt zich op een manier om deze bètacellen te beschermen tegen de auto-immuun aanval. Dit zou een grote stap zijn op weg naar betere behandelmethoden van Type 1 Diabetes.

“Het doel van ons onderzoek is om de efficiëntie van de huidige eilandjes transplantatie te verbeteren. We doen dit door een omgeving te creëren met behulp van een speciaal implantaat waarin bètacellen zo goed mogelijk kunnen functioneren en van voedingstoffen en zuurstof worden voorzien. De hoop is dat met behulp van dit implantaat de eilandjes veel langer blijven functioneren. Ik ben JDRF erg dankbaar dat ze er opnieuw voor hebben gekozen dit onderzoek financieel te ondersteunen,”, aldus dr. van Apeldoorn.

In Nederland hebben circa 150.000 mensen T1D, waaronder 15.000 kinderen en jongvolwassenen. T1D is een auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij T1D maakt het lichaam geen insuline aan waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties zoals hart-, oog en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. Mensen met T1D moeten constant, nauwlettend hun bloedglucosespiegel in de gaten houden en dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen, of moeten 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen.

Door: Redactie Nationale Zorggids