Normal_geld_medicijnen_medicatie

Stichting Fair Medicine krijgt de volle ondersteuning van minister Schippers van Volksgezondheid. De minister heeft de stichting een subsidie van 2,8 miljoen euro toegekend zodat deze kan werken aan een transparante manier van geneesmiddelenontwikkeling en –productie. Schippers hoop dat de stichting een andere manier van werken in de farmaceutische industrie kan opzetten zodat de zorg betaalbaar blijft. Dat meldt NOS.

“Fair Medicine zegt dat ze heel transparant zijn over wat het kost om een medicijn te maken, dat ze heel weinig winst gaan uitkeren en ze gaan werken met andere investeerders”, zegt de minister tegen NOS. Met deze nieuwe manier van werken hoopt de stichting goedkopere alternatieven voor dure medicijnen op de markt te kunnen brengen.

Vorige week bezocht Schippers de farmaceutische industrie. Ze heeft de industrie gevraagd transparant te zijn, nieuwe modellen te ontwikkelen en hiervoor samen te werken met het ministerie van Volksgezondheid. De industrie moeten open zijn over wat het doet, met normale winstmarges, zodat de zorg betaalbaar blijft.

Andere initiatieven dan de stichting kunnen zich ook bij Schippers melden. Een ieder die wil werken aan het goedkoper maken van geneesmiddelen kan bij haar aankloppen voor ondersteuning. Ze voorziet diverse nieuwe modellen die de zorg betaalbaar zullen houden. “Die medicijnen zijn zo belangrijk voor mensen, die kunnen het verschil maken tussen leven en dood. We moeten die geneesmiddelen op de markt hebben en we moeten ze met zijn allen kunnen betalen”, aldus Schippers.

Begin dit jaar presenteerde minister Schippers een omvangrijke geneesmiddelenvisie. Doel van de maatregelen in de visie is om nieuwe geneesmiddelen sneller en tegen een aanvaardbare prijs beschikbaar te stellen aan patiënten. Het ondersteunen van nieuwe initiatieven en businessmodellen in de farmacie is een belangrijk onderdeel van het geneesmiddelenbeleid van de minister. De investering moet dan ook leiden tot meer inzicht en transparantie over de kosten van ontwikkeling van geneesmiddelen en uiteindelijk tot goedkopere geneesmiddelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids