Normal_reanimatie_dummie_ehbo

Uit onderzoek van het Rode Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat ruim een derde van de mensen met een EHBO-diploma niet wil reanimeren. Steeds minder mensen overwegen bovendien om een EHBO-cursus te doen. Teleurstellende resultaten, vindt het Rode Kruis. Dat meldt NU.nl.

Een verklaring waarom niet iedereen wil reanimeren is er niet. Mensen met een EHBO-diploma willen vaak wel helpen bij bewusteloosheid (bijna 80 procent), respondenten zonder diploma durft een hulpbehoevende dan vaak geen hulp te bieden. De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens het Rode Kruis dramatisch, juist omdat de eerste minuten zeer van belang zijn. Het is voor de organisatie niet verrassend dat mensen zonder diploma niet altijd bereid zijn om te helpen, omdat ze niet weten wat ze moeten doen of bang zijn om fouten te maken.

Vier jaar geleden hield het Rode kruis een soortgelijk onderzoek, waarbij de resultaten meer hoopgevend waren. Met nieuwe online EHBO-cursussen hoopt het Rode Kruis meer mensen aan een diploma te helpen. Ook kan men een EHBO-app downloaden waarop diverse tips staan voor wanneer iemand zich in een noodsituatie begeeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids