Normal_douchen_water_douchekop

Elke dag even koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek onder leiding van het AMC waarvan de resultaten donderdag zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Onderzoeker Geert Buijze: “Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Voor mensen met ernstige gezondheidsklachten geldt deze conclusie niet, die hebben we niet meegenomen in ons onderzoek.” Dat meldt het AMC.

De studie kent een eerste oriënterende opzet en leunt zwaar op de antwoorden die de deelnemers zelf hebben ingevuld. Het is voor de eerste keer dat het effect van koud douchen is onderzocht bij een ‘gewone’ groep vrijwilligers. Bij sporters is het effect van kou op prestaties en gezondheid al vaker onderzocht. Na een campagne op radio en tv meldden ruim vierduizend mensen zich aan bij Buijze. Van hen konden ruim drieduizend mensen meedoen. Er waren vier groepen. Een groep douchte gewoon, de andere drie moesten dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud douchen. Iedereen deed vrijwillig mee en hield zelf de tijd bij. De deelnemers hielden ook bij of ze zich ziek meldden op hun werk en hoe ze zich voelden.

Het onderzoek is gehouden in van januari tot april 2015 omdat er zich in de winter relatief veel mensen ziek melden vanwege de jaarlijkse griepgolf. Ook is in die periode het kraanwater in Nederland het meest koud. De deelnemers zijn tot negentig dagen na het experiment gevolgd. Na de analyse van de gegevens bleek dat er niet zozeer minder mensen zich ziek voelden in de vier groepen, maar dat de ziekte bij de mensen die koud douchten minder ernstig was en sneller verliep. Het gevolg was dat ze zich minder dagen ziek meldden dan de mensen die warm douchten. De koude douchers in dit onderzoek meldden zich 29 procent minder vaak ziek, ongeacht hoelang ze koud douchten. Dit komt in die drie maanden neer op gemiddeld een dagdeel minder ziekteverzuim dan de mensen die warm douchten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids