Normal_diabetes_1

Continue glucose monitoring verlaagt het risico op lage bloedsuikerwaardes - ernstige hypoglykemieën (hypo’s) - met ruim 50 procent bij patiënten die deze doorgaans niet voelen aankomen. Dit werkt beter dan vingerprikken. Dr. Erik H. Serné van VUmc presenteerde  de resultaten van zijn onderzoek tijdens een diabetescongres in München. Dat meldt het VUmc.

Volgens Serné voelt een kwart van de volwassen patiënten met type 1 diabetes hypoglykemieën niet aankomen. “Dit verhoogt het risico op ernstige hypo’s sterk. Hierbij is de bloedsuikerwaarde dusdanig laag dat een patiënt dit zelf niet meer kan behandelen en hulp nodig heeft van anderen. We hebben bij het Diabetescentrum van VUmc nu voor het eerst aangetoond dat goede regulatie van de bloedsuikerwaardes ernstige complicaties aan ogen, nieren, zenuwen, hart en vaten voorkomt.”

Normale glucosewaarden zijn voor diabetespatiënten cruciaal. Te lage bloedsuikerwaarden veroorzaken lichamelijke en geestelijke klachten. ’s Nachts onderbreekt het de gezonde slaap. De meeste patiënten met diabetes voelen een hypo aankomen en kunnen vervolgens zelf maatregelen nemen. Een kwart van de patiënten met diabetes type 1 voelt, vaak door het herhaald voorkomen van hypo’s, deze niet meer aankomen. Deze ongevoeligheid om hypo’s waar te nemen geeft een sterk verhoogd risico op ernstige hypo’s.
Het idee van de onderzoekers was dat een continue glucosemeter met een waarschuwend alarm zou kunnen helpen bij type 1 diabetes patiënten met een ongevoeligheid om hypo’s waar te nemen. Dit was echter nog niet aangetoond.

Om na te gaan of de continue glucosemeter met waarschuwingsalarm behulpzaam zou kunnen zijn deden onderzoekers van VUmc een studie bij 52 volwassen proefpersonen met type 1 diabetes en een ongevoeligheid om hypo’s waar te nemen. Gedurende twee periodes van 16 weken controleerden zij hun suikerwaardes met een continue glucose monitor of met standaard vingerprikken. Tijdens beide periodes werden het suikergehalte en het aantal ernstige hypo’s gemeten. Het gebruik van een continue glucosemeter met waarschuwingsalarm veroorzaakte een halvering van de tijd dat het suikergehalte te laag was. Ook het aantal ernstige hypo’s halveerde. De controle van de bloedsuikers verslechterde op het moment dat patiënten van continue glucose monitoring weer terugschakelden naar vingerprikken.

Op dit moment wordt de glucosemeter met waarschuwingsalarm nog niet vergoed voor type 1 diabetes patiënten met ongevoeligheid om hypo’s waar te nemen, omdat het niet bewezen effectief was. De onderzoekers hopen dat dit onderzoek bijdraagt aan een aanpassing van het vergoedingsstelsel.

Door: Redactie Nationale Zorggids