Normal_hart_gezondheid_zorg

Jonge mannen worden aanzienlijk vaker getroffen door hartfalen dan vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Sven Meyer van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Uit het onderzoek komt naar voren dat bij vrouwen bepaalde biomarkers in een lagere concentratie in het bloed voorkomen. Dit meldt Nu.nl.

Vrouwen op jonge leeftijd hebben minder vaak last van hartfalen dan jonge mannen. Ook ontwikkelen de problemen zich op vroegere leeftijd dan bij vrouwen. Mannen ervaren voornamelijk hartfalen met verminderde pompfunctie. Vrouwen lijken daar juist minder vaak last van te hebben. De pompfunctie blijft bij hartfalen onder vrouwen vaak op hetzelfde niveau. Echter blijken beide groepen evenveel kans te hebben op acuut hartfalen.

De concentraties van biomarkers in het bloed kunnen meer zeggen over de eventuele aanwezigheid van ziekten. Hoewel vrouwen gebruikelijk een hogere concentratie van een bepaalde biomarker in hun bloed hebben, blijkt deze bij de onderzochte vrouwen met hartfalen juist beduidend lager te liggen. De behandeling van hartfalen bij mannen is daarnaast minder positief dan de geneeswijze voor vrouwen. Volgens onderzoeker Meyer is niet duidelijk waarom vrouwen een betere overlevingskans hebben. Vervolgonderzoek is daarom wenselijk om meer te leren over de verschillen in hartfalen onder mannen en vrouwen.

Door: Redactie Nationale Zorggids