Normal_truvada

De hiv-preventiepil PrEP kan de komende tien jaar tussen de 1.000 en 2.500 nieuwe hiv-infecties voorkomen. Preventief gebruik van deze pil is bovendien kosteneffectief. Dat bewijzen onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC, zo meldt het Erasmus. 

Uit onlangs gepubliceerde studies was al gebleken dat dagelijkse inname van de hiv-preventiepil een effectieve manier is om meer hiv-infecties te voorkomen, in aanvulling op het gebruik van een condoom.  

PrEP wordt op dit moment in Nederland alleen in studieverband gegeven aan transgenders en mannen die seks hebben met mannen. Zij behoren in Nederland tot de mensen die het grootste risico lopen op een besmetting met hiv. Het wordt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars en de kosten zijn vooralsnog hoog: 7.400 euro per persoon per jaar bij dagelijkse inname. PrEP kan ook veilig ‘on demand‘ worden genomen, dus enkele uren voordat seksueel contact wordt aangegaan en enkele dagen erna. De kosten komen dan op ongeveer 3.850 euro per jaar.

De onderzoekers van Erasmus MC en AMC maakten bij de berekening van de kosteneffectiviteit gebruik van wiskundige modellen en rekenden de resultaten om naar zogeheten QALY’s, Quality Adjusted Life Years. Een QALY is een gewonnen levensjaar met goede kwaliteit van leven. Een geneesmiddel wordt in Nederland kosteneffectief bevonden als de kosten per kwalitatief goed gewonnen levensjaar minder zijn dan een bepaalde grenswaarde. Die grens is afhankelijk van de ernst van de ziekte. Een bedrag van 20.000 euro of minder per QALY geldt in Nederland hoe dan ook als kosteneffectief.

PrEP kost volgens de berekeningen van het Erasmus MC en AMC 11.000 euro per QALY bij dagelijks gebruik en 2000 euro per QALY als de preventiepil alleen in de dagen rond het seksueel contact wordt gebruikt. "Met iedere voorkomen infectie wordt bovendien een levenslange hiv-behandeling van omstreeks 500.000 euro voorkomen,’’ zegt onderzoeker David van de Vijver van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

“Als tenslotte de patenten op de PrEP geneesmiddelen tenofovir en emtricitabine vervallen, mogen ook andere fabrikanten het middel gaan maken. We verwachten dat het middel dan goedkoper wordt.’’ De onderzoekers berekenden dat bij een kostendaling van 40 procent, PrEP kostenbesparend wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids