Normal_handtekening_contract

Het Martini Ziekenhuis en Menzis delen de verantwoordelijkheid voor de zorg aan inwoners van Groningen. Vanuit deze verantwoordelijkheid hebben beide partijen het afgelopen jaar gewerkt aan de inhoudelijke en financiële invulling van een langjarige, intensieve samenwerking; een partnership. Zij ondertekenden gisteren een vierjarig contract, met als belangrijke ambitie om de zorg voor mensen nu en in de toekomst dichtbij, van goede kwaliteit en betaalbaar te houden. Dat melden het Martini Ziekenhuis en Menzis.

Er zijn vergaande afspraken gemaakt om de kwaliteit verder te verbeteren, zorg dichterbij te organiseren en de kosten te verminderen. Om dit de komende jaren goed te volgen hebben de samenwerkingspartners  een monitor ingericht op kwaliteit, doelmatigheid en kosten. Het is in Nederland voor het eerst, dat er een contract van dergelijke omvang en detail gerealiseerd wordt tussen een verzekeraar en een ziekenhuis. Het zal dan ook als voorbeeld voor toekomstige samenwerkingsafspraken tussen Menzis en andere ziekenhuizen dienen.

In het contract is vastgelegd dat het Martini Ziekenhuis samen met Menzis  de zorg samen nog doelmatiger  organiseert. De juiste zorg op de juiste plaats (huisarts of ziekenhuis) tegen een hoge kwaliteit en zo laag mogelijke kosten.  Hiervoor is, in samenspraak met de Groninger huisartsen, een lijst van projecten en initiatieven samengesteld.

Het Martini Ziekenhuis  en Menzis hebben een kwaliteitsagenda opgesteld. Daarin worden afspraken gemaakt over de kwaliteitsontwikkeling van het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een duidelijk profiel met speerpunten waarop het ziekenhuis kan doorgroeien. In tegenstelling tot de groei van de speerpunten, is er voor de basiszorg die het Martini Ziekenhuis levert, afgesproken dat daar jaarlijkse afspraken over worden gemaakt.

Omdat het ziekenhuis 24 uur per dag een Spoedeisende Hulp, operatiecentrum en Intensive Care beschikbaar moet hebben, ongeacht het aantal spoedpatiënten, is acute zorg als specifiek deelgebied benoemd. Vanwege dit karakter is de financieringsvorm daarop aangepast. Ten behoeve van de vergoeding van dure geneesmiddelen, zoals medicijnen voor patiënten met reuma of kanker, is afgesproken dat de patiënt altijd het geneesmiddel kan krijgen dat voor hem of haar het meest geschikt is. Er zijn strikte afspraken gemaakt over efficiënt gebruik en kosten hiervan.

Door: Redactie Nationale Zorggids