Normal_hand_reuma

Ongeveer 1 op de 13 Nederlanders heeft artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening. Van alle artrosepatiënten voelt 84 procent vaak of zelfs dagelijks pijn, zo blijkt uit onderzoek van het Reumafonds i.s.m. Erasmus MC Huisartsengeneeskunde. Dat meldt het Reumafonds.

In veel gevallen werkt pijnbestrijding bij artrosepatiënten nog onvoldoende. Slechts 30 procent van de patiënten geeft aan dat medicatie wel goed werkt. Van degenen die op dit moment medicijnen gebruiken, slikt het merendeel (64 procent) paracetamol tegen de pijn bij artrose. Ongeveer een derde slikt of smeert een NSAID (ontstekingsremmende pijnstiller). Ook maakt 30 procent gebruik van een opiaat, zoals tramadol.
 
Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen bij het Reumafonds: “Het gros van de artrosepatiënten wordt in hun dagelijks leven constant geconfronteerd met pijn. Het is frustrerend te constateren dat er anno 2016 nog geen betere oplossing bestaat. Vandaar dat onderzoek hiernaar noodzakelijk is. Het is belangrijk dat deze pijn erkend wordt in de spreekkamer en door de omgeving van deze patiënten. Betrouwbare pijnbestrijding is voor deze patiënten belangrijk voor een goede kwaliteit van hun leven.”
 
Een onderzoeksteam van Erasmus MC onderzoekt welke dosering en frequentie van verschillende pijnbestrijdingsmiddelen het beste werken bij artrose. Het doel is dat dit medicijn pijn bij artrose vermindert, maar het is zaak dat er nog meer onderzoek komt naar pijnbestrijding bij reumatische aandoeningen zoals artrose.

In Nederland zijn ruim vijf miljoen Nederlanders chronisch ziek. 1,1 miljoen mensen daarvan hebben artrose wat het tot de meest voorkomende reumatische aandoening maakt. Mensen met artrose hebben in het bijzonder last van een of meerdere pijnlijke gewrichten. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht achteruit, het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervormingen van het bot direct onder het kraakbeen dat pijnklachten kan geven. 73 procent van de patiënten in het onderzoek heeft artrose in de hand, 57 procent in de wervelkolom (bijvoorbeeld rug of nek) en 56 procent in de knie. 

Door: Redactue Nationale Zorggids