Normal_chirurgie_operatiekamer_ziekenhuis_800px-centrocirurgico_wiki_-c_

Ze wisten het niet. Toch hebben 141 hartpatiënten in het Erasmus MC ongevraagd meegedaan aan een medisch onderzoek. Pia Dijkstra van D66 wil van minister Schippers (Volksgezondheid) strengere regels. Dat meldt de Tweede Kamer.

Patiënten met een hartritmestoornis werden als proefkonijn gebruikt. Het zou gaan om een gewone operatie, "niks om je druk over te maken". Maar de artsen van het Erasmus Medisch Centrum gebruikten een nieuw medisch hulpmiddel zonder hun patiënten om toestemming te vragen. Het operatieverslag van een van de patiënten "leest als een horrorverhaal", stelt Dijkstra.

Hoe kon dit gebeuren? Dijkstra wil opheldering van de minister. Het nieuwe hulpmiddel was al Europees gecertificeerd, stelt Schippers. Was hier sprake van een vooropgezet onderzoek? Dan had het ziekenhuis de patiënten eerst om schriftelijke toestemming moeten vragen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zoekt momenteel uit hoe het precies zit.

De minister wil nieuwe medische hulpmiddelen niet op dezelfde manier laten toetsen als nieuwe geneesmiddelen. Wel is er nu onvoldoende regelgeving voor hulpmiddelen. Daarom zijn de Europese regels aangescherpt. Schippers: "We gaan het veel strikter regelen."