Logo_umcu_umc_utrecht_logo

Het UMC Utrecht (UMCU) start deze week een grootschalig onderzoek naar hallucinaties. Hoogleraar en onderzoeksleider Iris Sommer wil met haar onderzoeksteam onder andere een antwoord op de vraag of de snelheid van het waarnemen te maken heeft met het vormen van een hallucinatie. Dat meldt UMCU.

Volgens Sommer hallucineert iedereen wel eens, maar vaak onbewust. Sommigen hallucineren vaker of zelfs veel en ondervinden daar last van. “Wat maakt iemand gevoelig voor hallucinaties? In dit onderzoek willen we bij zoveel mogelijk gezonde mensen onderzoeken hoe snel ze waarnemen en of ze daarbij ook fouten maken en dus hallucineren”, zegt Sommer.

Met de resultaten van het onderzoek hoopt het UMCU nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen. Invloeden die meespelen bij een hallucinatie, zoals waarnemen, gezichtsvermogen, slaapgebrek, eenzaamheid of bijvoorbeeld een gevoeligheid voor allergie kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten. Door patiënten met hallucinaties beter te begrijpen, kunnen ze beter geholpen worden.

Via https://zieikspoken.nl kan iedereen zijn steentje bijdragen aan het onderzoek. Volwassenen met bijvoorbeeld een diagnose schizofrenie, borderline, posttraumatische stressstoornis, de ziekte van Alzheimer, of mensen die slechthorend of slechtziend zijn, maar ook gezonde vrijwilligers kunnen de vragenlijst invullen. Per diagnostische groep wordt gevraagd cognitieve taken uit te voeren: 20 personen met hallucinaties en 20 personen zonder hallucinaties doen hieraan mee. Enkele deelnemers komen in aanmerking voor een tweede deel van de studie, waarbij een MRI-scan en een EEG wordt gemaakt in het Hersencentrum van UMCU. 

Door: Redactie Nationale Zorggids