Normal_hart_monitor

Hartfalen is een aandoening die steeds vaker voorkomt. In Nederland lijden er momenteel bijna 142.000 mensen aan hartfalen en naar schatting neemt dit aantal verder toe tot 195.000 tegen 2025. Toch blijkt vandaag, op Wereld Hart Dag, dat Nederlanders onvoldoende kennis hebben over deze aandoening. De overgrote meerderheid van de Nederlandse respondenten verwart de symptomen van hartfalen met die van een hartaanval. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd door Pumping Marvellous en St. Jude Medical. 

Hartfalen is een serieuze chronische aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed door het lichaam heen kan pompen om de andere organen te ondersteunen. Het overkomt mensen van alle leeftijden en, hoewel ze kunnen variëren, zijn de hoofdsymptomen een combinatie van vermoeidheid, kortademigheid en zwellingen door het vasthouden van vocht. Van de Nederlandse respondenten wijst 81 procent pijn op de borst en 78 procent een onregelmatige hartslag onjuist aan als de hoofdsymptomen, dit zijn namelijk de hoofdsymptomen van een hartaanval. Zorgwekkend is dat bijna één op de vijf Nederlanders gelooft dat er voor deze aandoening helemaal geen symptomen zijn.

De Nederlandse respondenten duiden obesitas, roken, stress en een gebrek aan beweging correct aan als de oorzaken van hartfalen. Ze lijken te begrijpen dat een gezonde levensstijl helpt om hartfalen te voorkomen. Ook denkt het merendeel van de ondervraagden onterecht dat mannen een hoger risico hebben op hartfalen dan vrouwen.

“De resultaten van dit onderzoek zijn verontrustend, aangezien misdiagnose van hartfalen serieuze consequenties voor de gezondheid kan hebben. Het is daarom essentieel dat mensen zo vroeg mogelijk hulp zoeken wanneer symptomen zoals zwellingen, kortademigheid of vermoeidheid opduiken”, benadrukt dr. Delnoy, cardioloog in Isala Hartcentrum te Zwolle.

Door: Redactie Nationale Zorggids