Normal_borstonderzoek_3_

Zwitserse onderzoekers hebben aangetoond dat het gebruik van aluminiumhoudende deodorant het risico op borstkanker bij vrouwen kan verhogen. Al langere tijd gaan er verhalen de ronde over het mogelijk schadelijke effect van aluminiumchloride, het bestandsdeel in kwestie. De meeste deodorants bevatten deze stof. Dit meldt RTL Nieuws. 

Onderzoekers in Zwitserland hebben menselijke klieren nagebootst en deze in muizen geplaatst. De muizen kregen aluminiumchloride toegediend op die klier, wat zorgde voor tumorvorming. Co-auteur André-Pascal Sappino vergelijkt in het onderzoek aluminiumchloride met asbest, waarvan ook pas veel later werd ontdekt dat het kankerverwekkend is. Hij noemt het een kwestie van gezond verstand om geen producten te gebruiken die tumoren veroorzaken.

Volgens Unilever is het echter te vroeg om te spreken van een doorbraak. “Unilever zal nooit een product op de markt brengen als we er niet van overtuigd zijn dat het veilig is”, zo laat een woordvoerder weten. Ook Borstkankervereniging Nederland reageert afhoudend. “Omdat er niet getest is op de huid van mensen, is er nog geen bewijs dat deze bevinding ook voor mensen geldt.”

Volgens de onderzoekers is het echter lastig om het effect van aluminiumchloride te testen bij mensen. Wel stellen zij dat er inderdaad meer onderzoek nodig is om de effecten bij mensen vast te stellen, en wat er gebeurt als deodorant niet direct op de zweetklieren wordt gespoten. Anti-transpirant deodorants hechten zich in deze klieren, wat kan zorgen voor een ophoping van aluminiumchloride in het borstweefsel.

Door: Redactie Nationale Zorggids