Logo_sionsberg_ziekenhuis_logo

Actiecomité Red De Sionsberg noemt het contractaanbod van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Nij Smellinghe om het Dokkumse ziekenhuis De Sionsberg over te nemen, agressief. Met de overnamepoging zetten de ziekenhuizen partners DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland buiten spel, zo schrijft de actiegroep in een brief aan MCL en Nij Smellinghe. Dat meldt Red De Sionsberg.

Aanleiding van de brief is de contractaanbieding van de twee grote Friese ziekenhuizen voor Sionsberg. Hierover wordt momenteel onderhandeld samen met De Friesland Zorgverzekeraar en Sionsberg ondernemers (DC Klinieken, Cardiologie Centra Nederland en ZuidOostZorg). Volgens het Actiecomité gaat het juist weer goed met De Sionsberg. “Pas hersteld vertrouwen van patiënten en huisartsen wordt dan opnieuw geschokt! Goed lopende zorgpraktijk wordt onnodig in de waagschaal gesteld. Publieke instellingen als MCL en Nij Smellinghe mogen hun goede naam en het geld van premiebetalers daar niet aan besteden”, schrijft Red De Sionsberg. De groep schrijft over misbruik van marktmacht en geldverspilling. Afgelopen vrijdag overhandigde het comité honderden brieven in het kantoor van De Friesland Zorgverzekeraar in De Sionsberg.

Begin september schreef De Friesland over vorstellen voor aangepaste contractering van de zorg in Noordoost Friesland. Deze kwamen tot stand nadat de drie eigenaren van Sionsberg het niet eens konden worden over de zorginkoop. Een voorstel was een gezamenlijk initiatief van DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland. ZuidOostZorg kwam zelf met een voorstel in samenwerking met Kwadrant Groep, GGZ Friesland, MCL en Nij Smellinghe. 

In 2014 ging het Dokkumse ziekenhuis failliet. Begin 2015 werd bekend dat het toch een doorstart kon maken. Zorgverzekeraar de Friesland en de curatoren konden een overeenstemming bereiken. Bij de overname waren ZuidoostZorg, Cardiologie Centra Nederland en DC Klinieken betrokken. Echter werd afgelopen zomer bekend dat de zorgverzekeraar het contract met De Sionsberg wilde opzeggen. Dit maakt dat de toekomst van het ziekenhuis alsnog in gevaar komt. Dat terwijl beide partijen afgelopen januari nog een overeenkomst sloten voor vijf jaar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids