Normal_trauma-heli_rutger_jan_screenshot

Het afgelopen jaar zijn al vijf incidenten gemeld waarbij traumahelikopters in een gevaarlijke situatie verkeerden door de aanwezigheid van een hobbydrone in het luchtruim. Particulieren die een drone vliegen hoeven dit niet te melden, waardoor piloten in de traumaheli de drones soms op het laatste moment zien. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Hobbydrones komen steeds meer op de markt en dit jaar telt Nederland al zo'n 120.000 exemplaren. Omdat drones voor de luchtvaart niet zichtbaar zijn op hun radar, komen zij soms gevaarlijk dicht bij elkaar in de buurt. “Dat geeft onze piloten een behoorlijk onbehagelijk gevoel”, zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol. ANWB is de eigenaar van de vier traumaheli's in ons land en de organisatie is bezorgd over het aantal incidenten. Twee jaar geleden waren er nog geen problemen met drones.

Drones zouden bijvoorbeeld de wieken van de helikopter kunnen raken, wat voor zeer gevaarlijke situaties kan zorgen. Professionele drones moeten al melding maken wanneer zij het luchtruim betreden, waardoor de luchtvaart een beter beeld heeft van de aanwezigheid van drones. Brancheorganisatie voor professionele onbemande luchtvaart Darpas stelt dat alle drones een systeem zouden moeten hebben waardoor zij opgepikt worden door vliegverkeer. “Dat is dé manier om ernstige ongelukken te voorkomen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids