Logo_logo_catharina_ziekenhuis

De behandeling van vrouwen met afwijkend vaginaal bloedverlies kan veilig poliklinisch plaatsvinden. Het is vaak niet meer nodig om voor deze behandeling een operatie te ondergaan onder algehele narcose of ruggenprik. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Catharina Ziekenhuis, zo meldt het ziekenhuis. 

“Vrouwen met bijvoorbeeld poliepen, vleesbomen, zwangerschapsresten of verklevingen worden in het Catharina Ziekenhuis al een tijd met een roesje op de polikliniek behandeld”, legt gynaecoloog dr. Huib van Vliet van het Catharina Ziekenhuis uit. “Onze resultaten zijn nu vergeleken met de oude situatie. Uit dat onderzoek blijkt dat de behandeling op de polikliniek sneller verloopt, even effectief is en niet pijnlijker is dan een behandeling op de OK onder algehele narcose.”

Het gaat om zogenoemde hysteroscopische behandelingen: kijkoperaties in de baarmoeder bij vleesbomen, poliepen, zwangerschapsresten en hevig vaginaal bloedverlies. Vrouwen vinden de nieuwe aanpak prettiger. “Wat ik terug hoor van vrouwen is dat ze in de oude situatie het gevoel hadden dat ze echt geopereerd werden. Nu ervaren vrouwen het als een gewone behandeling op de polikliniek.”

Voor het roesje gebruikt de sedatie praktijk specialist twee soorten medicijnen. Een slaapmiddel om het bewustzijn te verlagen en een pijnstiller om de pijn te bestrijden. Een roesje vermindert angst en verlaagt het bewustzijn zodanig dat de onaangename procedure beter verdragen wordt. Pijnstilling wordt gegeven om de pijnlijke momenten van het onderzoek te onderdrukken.

In de toekomst verwacht de gynaecoloog dat er meer behandelingen met een roesje kunnen plaatsvinden in plaats van met algehele narcose op de operatiekamer. “Op dit moment zijn wij het aantal behandelingen op de polikliniek al aan het uitbreiden. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van bandjes bij incontinentie.”