Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Afgelopen zondag meldde RTL Nieuws dat het medicijnentekort in Nederland steeds groter wordt. Steeds meer mensen zouden volgens de berichtgeving in de apotheek te horen krijgen dat hun medicijn niet beschikbaar is. Volgens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de lijst van medicijntekorten niet actueel en staan veel medicijnen onterecht op de lijst. Dat meldt Skipr.

Volgens RTL Nieuws (die zich baseert op cijfers van de KNMP) waren vorig jaar 625 geneesmiddelen niet beschikbaar. Naar verwachting zou dit jaar nog slechter uitpakken. VIG denkt echter dat veel medicijnen niet op de lijst horen. Sommige geneesmiddelen zijn bijvoorbeeld uit het assortiment of staan niet meer geregistreerd. “Neem bijvoorbeeld procainamide. Een vorm van dit middel is als sinds 1 januari 2007 uit het assortiment, maar staat nog wel op de tekortenlijst”, zo staat op de website van VIG. Dat geldt ook voor flufenazine. Dit product is sinds 2006 al niet meer geregistreerd.

De vereniging werkt aan een plan van aanpak voor preventie van medicijntekorten. Daarvoor stelt het een eenduidige definitie van het begrip ‘tekort’ op, en acht de vereniging het van belang dat producenten tijdig communiceren over een eventueel tekort. Samen met het ministerie van Volksgezondheid wil VIG een centraal meldpunt oprichten, waar fabrikanten hun tekorten kunnen melden. 

Een deel van het tekort zou ook zijn ontstaan door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Zij bepalen welke variant van hetzelfde geneesmiddel vergoedt wordt. Geneesmiddelenfabrikanten maken in Nederland nauwelijks nog winst en verkopen hun medicijnen liever elders. 

Door: Redactie Nationale Zorggids