Normal_smartwatch

Het AMC onderzoekt of jongeren met hulp van mobiele-telefoontechnieken beter trouw hun medicijnen slikken. Deze maand krijgen dertig tieners die dagelijks hiv-pillen moeten slikken, het horloge uitgereikt. De proef duurt twaalf maanden. Als het goed werkt, wordt gekeken of de therapietrouw van jongeren met andere chronische aandoeningen op deze manier ook verbetert. Dat meldt het AMC.

De deelnemende jongeren krijgen een horloge dat in verbinding staat met de mobiele telefoon. Op het moment dat de pil moet worden ingenomen, geeft het horloge een trilling af. In de ideale situatie neemt de patiënt de pil en drukt op een knopje om te laten weten dat de pil is ingenomen. Of hij drukt een andere knop in om te laten weten dat hij wacht of een derde knop dat hij de pil niet inneemt.

Het bijzondere is dat de patiënt één of meerdere personen kan uitkiezen die zijn verbonden aan het horloge van de patiënt. Als het medicijn niet wordt ingenomen of de zin ontbreekt kan die persoon, ouder of vriend of wie dan ook, contact opnemen. Ook gaan de gegevens over het slikgedrag naar de behandelend arts in het AMC. “Je geeft kinderen zo op een leuke manier meer autonomie over het slikken van medicijnen. En wij als artsen krijgen beter inzicht in het slikgedrag van de patiënt”, zegt kinderarts Dasja Pajkrt van het AMC. “We krijgen een melding als de therapietrouw onder een bepaald percentage daalt.”

Therapietrouw is belangrijk bij veel ziekten, zeker na een besmetting met hiv. Als de pillen niet regelmatig worden geslikt, bestaat de kans dat het virus in het lichaam resistent wordt tegen de medicijnen. Bij kinderen is die trouw moeilijk, vooral in de periode dat ze zelfstandigheid ontwikkelen. Eerst staan ouders ze bij, maar later moeten ze het zelf doen. Veel jongeren verzetten zich in die leeftijd tegen alles en iedereen, en soms ook tegen het slikken van pillen. Dit project is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Aids Fonds en Health Holland van het ministerie van Economische Zaken.

Door: Redactie Nationale Zorggids