Normal_snoep_suiker

Het Diabetes Fonds opent vandaag de eerste Suiker Afkickkliniek ter wereld. Met deze 'kliniek' wil het Diabetes Fonds Nederland bewust maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Met als doel de toename van diabetes type 2 te stoppen. Dat meldt het fonds.

Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen. Het zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Deze stof geeft een prettig gevoel. Dit effect stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk eten. Fabrikanten spelen hier handig op in. In veel producten wordt suiker toegevoegd, zoals in zuiveldranken, ontbijtgranen of tomatensaus. Bovendien is het aanbod van gezonde alternatieven schaars en worden we op elke hoek van de straat verleid tot het kopen van producten met veel suiker. Nederlanders krijgen hierdoor vaak onbewust 1,5 tot 2 keer teveel suiker per dag binnen. Ruim 20 tot 25 suikerklontjes in plaats van de 12,5 tot 15 suikerklontjes per dag die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.

Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2. Dit aantal is ongekend hoog. Suiker is een flinke veroorzaker. Zo verhoogt het elke dag nuttigen van een blikje frisdrank het risico op diabetes type 2 met 20%. Teveel suiker leidt ook tot overgewicht, aanmaak van vetten in de lever en meer vetten in je bloed. Dat maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline en kan leiden tot diabetes type 2. En dat kan een hartinfarct, blindheid en nierfalen tot gevolg hebben.

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: “De Suiker Afkickkliniek wil mensen bewust maken van de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnen krijgen. De afkickkliniek is een van de stappen om de suikerinname in Nederland te verminderen. Aanvullend zet het Diabetes Fonds in op het beïnvloeden van de omgeving zodat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Dat kunnen we alleen door samen te werken met bedrijven die de ambitie hebben Nederland gezonder te maken en op innovatieve manieren werken aan productverbetering. Daarnaast streeft het Diabetes Fonds naar een suikertaks op suikerhoudende dranken en strengere en heldere maatregelen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling ten aanzien van de hoeveelheid suikers in overige producten.”

Door: Redactie Nationale Zorggids