Foto: Longfonds

De Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen voor een Nationaal Luchtplan (NLP), om de lucht in Nederland gezonder te maken. Het Longfonds is blij dat gezondheid een prominente rol krijgt in dit plan. “We zijn verheugd dat er een stevige aanpak komt die de lucht in Nederland structureel gezonder maakt”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. Gezonde lucht moet jaarlijks 5.700 levens redden. Dat meldt het Longfonds.

De lucht die Nederlanders inademen is niet gezond. Elk jaar overlijden in Nederland 5.700 mensen aan de gevolgen, 12.000 mensen belanden met spoed in het ziekenhuis. Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten. Vorige week pleitte het Longfonds daarom in Den Haag voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht. Op 1 november overhandigden Rutgers samen met ambassadeur Edwin de Vries en kinderen van basisschool de Dubbelster uit Amersfoort haar pleidooi voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht aan de Kamer.

“Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang”, zegt Rutgers. Daarom is het goed dat in de Nederlandse aanpak van luchtkwaliteit nu ook naar gezondheid wordt gekeken. Dat stond eerder niet voorop. Overheid, provincies en gemeenten gaan in 2017 samen overleg voeren met als doel in 2018 tot een nationaal luchtplan te komen. Dit plan moet de meest vervuilde punten als eerste aanpakken. Daarbij wordt gekeken naar effectieve maatregelen, uit oogpunt van zowel gezondheidswinst als kosten.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een longziekte, zij merken als eerste dat de lucht ongezond is: zij hebben meer longaanvallen en longontstekingen, zijn vaker benauwd, gebruiken meer medicijnen en belanden vaker met spoed in het ziekenhuis. Maar luchtvervuiling is voor iedereen ongezond, iedereen kan longpatiënt worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids