Foto: Longfonds

Vandaag, op 16 november, is het Wereld COPD Dag, deze ongeneeslijke longziekte treft 600.000 Nederlanders. De afgelopen week vulden ruim 30.000 Nederlanders de COPD test in. Van hen hebben 7000 mensen een hoog risico op de ongeneeslijke longziekte COPD; zij kregen het advies om naar de huisarts te gaan. Dat meldt het Longfonds op Wereld COPD Dag.

De ernstige en ongeneeslijke longziekte COPD treft 596.000 Nederlanders. Daarnaast hebben 300.000 mensen in Nederland een groot risico op COPD zonder dat ze dit zelf weten. Zij melden zich pas als ze klachten krijgen. COPD begint vaak met een hoestje of kortademigheid, maar de longen gaan steeds verder achteruit. Mensen met COPD krijgen het steeds vaker benauwd. Traplopen of aankleden kost steeds meer moeite. Op den duur kunnen mensen met COPD afhankelijk worden van extra zuurstof. Ook hebben zij dan hulpmiddelen nodig, zoals een scootmobiel. De risicogroep is in de leeftijd boven 40 jaar.

“Bij COPD raken de longen onherstelbaar beschadigd”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Met tijdige behandeling en gezonde leefstijl is de achteruitgang te remmen. Alle reden om patiënten met COPD vroeg op te sporen.” Dat gebeurt sinds 2010 met de COPD risicotest van het Longfonds. Sinds 2013 is de test onderdeel van het PreventieConsult van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dankzij een campagne op tv rondom de ziekenhuisserie CMC bij RTL4 werd de COPD-test vorige week massaal ingevuld. Deze campagne werd mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

De COPD risicotest is in te vullen op longfonds.nl/copdtest. Mensen kunnen aan de hand van 10 vragen zien hoe hoog hun risico is op COPD. Ongeveer 25 procent van de mensen die de online test doen, blijkt een hoog risico op COPD te hebben en krijgt het advies naar de huisarts te gaan. Die kan uitsluitsel geven over de diagnose. 

Door: Redactie Nationale Zorggids