Normal_ziekenhuis3446

Eén op de twee medewerkers in de ziekenhuissector overweegt wel eens om een baan buiten de gezondheidszorg te zoeken. Onder werknemers tussen de 25 en 44 jaar oud leeft dit gevoel het meest. Van het zorgverlenende personeel geeft 56 procent de hoge werkdruk als voornaamste reden aan. Dit blijkt uit de ziekenhuisbarometer 2016 van FNV Zorg & Welzijn, waarvan een selectie in de week van de werkstress wordt gepresenteerd.

Driekwart van alle ziekenhuiswerknemers geeft aan dat de werkdruk hoog tot veel te hoog is. Van de verpleegkundigen op de spoedeisende hulp geeft zelfs 98 procent dit aan. De percentages op de operatiekamers en overige verpleegafdelingen liggen rond de 80 procent. Van alle werknemers vindt 66 procent de mentale belasting hoog tot veel te hoog en 47 procent vindt dat van de fysieke belasting.

70 procent geeft aan dat de zorgzwaarte van patiënten in de afgelopen vijf jaar is toegenomen en 80 procent zegt dat van de complexiteit van de zorg. “Waar je vroeger nog 3 dagen in het ziekenhuis lag nadat je een nieuwe heup had gekregen, wordt je nu al dezelfde dag geacht naar huis te gaan om te revalideren”, zegt Elise Merlijn, bestuurder ziekenhuizen FNV. “Met een kortere ligduur dan vroeger blijven de zwaardere gevallen over in het ziekenhuis, met vooral een toename van ouderen.”

Bijna 50 procent van al het ziekenhuispersoneel overweegt wel eens een baan buiten de gezondheidszorg. Na werkdruk worden het salaris, een betere balans werk/privé en de bezuinigingen in de sector genoemd als redenen. Vooral voor werknemers die geen zorgverlenende baan hebben, is het salaris een reden om in een andere sector aan de slag te gaan. Merlijn: “Binnenkort starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao ziekenhuizen. De aanpak van werkdruk en instroom van jongeren zijn voor ons belangrijke onderwerpen om goede afspraken over te maken.”

Door: Redactie Nationale Zorggids