Normal_rss_entry-65074

Het kan zijn dat de accijnzen voor sigaretten en tabak volgend jaar voor de eerste keer worden geïndexeerd, dat wil zeggen aangepast aan de inflatie. Met andere woorden: hoe hoger de inflatie, hoe hoger die belasting en dus de prijs.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maakte woensdag duidelijk dat hij geen bezwaar heeft tegen het voorstel van SP-Kamerlid Farshad Bashir. Bashir wil voorkomen dat roken relatief goedkoper wordt als andere producten wel duurder worden door de inflatie. Ook hoopt hij het roken onder jongeren te ontmoedigen.

"Het is knap dat de tabakslobby het tot nu toe voor elkaar heeft gekregen dat de accijnzen van tabak en sigaretten niet geïndexeerd worden met de inflatie. Maar wat mij betreft gaan deze accijnzen voortaan gewoon geïndexeerd worden zoals dit ook het geval is bij veel andere belastingen", aldus Bashir.

Eigenlijk was de regering niet van plan de accijnzen op sigaretten en tabak te indexeren. Maar Wiebes kwam daar tijdens een debat in de Tweede Kamer op terug. Hij vindt dat de Kamer nu maar een oordeel over het SP-voorstel moet geven. Hij zag geen "zwaarwegend nadeel" meer. De Kamer stemt donderdag over het plan van Bashir.

Door: ANP