Normal_alcohol_advocaatje_oudern56

Het komt steeds vaker voor dat senioren met de teveel drank op bij de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden. Dit blijkt uit onderzoek dat Omroep Max uitvoerde in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Spoed Eisende Hulp Artsen (NVSHA). De artsen maken zich zorgen over de toenemende aantallen ouderen die te veel alcohol nuttigen. Dit meldt NOS. 

Ongeveer de helft van de patiënten die onder invloed van alcohol zijn, hebben een leeftijd tussen 55 en 65 jaar. Tussen 65 en 80 jaar komt het al een stuk minder vaak voor. Zo’n 90 procent van de artsen op de SEH heeft wel eens een oudere patiënt geholpen die beschonken was. Het gaat dan bijvoorbeeld om botbreuken die ontstaan zijn door een val.

Volgens Ties Eikendal van de NVSHA en eerstehulpverlener in het Radboudumc in Nijmegen, is er niet genoeg aandacht voor alcoholgebruik onder ouderen. “Over comazuipende jongeren op de SEH wordt de laatste jaren veel gesproken. Wij willen ook concrete maatregelen om alcoholgebruik bij ouderen terug te dringen.” Volgens Eikendal is eenzaamheid een reden waarom ouderen meer drinken.

In augustus bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Trimbosinstituut en het RIVM al dat hoogopgeleide ouderen veel drinken. Ongeveer 65.000 tot 70.000 van de ouderen wordt bestempeld als een stevige drinker. Door het probleem te signaleren en er over te praten, kunnen de problemen met alcohol onder de doelgroep verminderd worden. Huisartsen, mantelzorgers en familieleden kunnen zo voorkomen dat het uit de hand loopt.

Door: Redactie Nationale Zorggids