Normal_gewicht34

Vrouwen met een normaal gewicht die de menopauze achter zich hebben gelaten, lopen meer risico op een hartaanval wanneer zij regelmatig jojoën in hun gewicht. Ook loopt deze groep meer kans op een aandoening aan de kransslagaders, zo stellen Amerikaanse onderzoekers. Wanneer iemand jojoot, schommelt het gewicht steeds een paar kilo. Dit meldt RTL Nieuws.

Aan het Amerikaanse onderzoek deden zo’n 150.000 vrouwen mee die inmiddels de menopauze gepasseerd zijn. Zij werden gedurende een periode van elf jaar gevolgd en in groepen gedeeld wat betreft hun gewicht. Ook werd bijgehouden wie overleed aan een hartaanval of een aandoening aan de kransslagader. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen met een normaal gewicht die veel hebben gejojood, 3,5 keer zoveel kans lopen om te overlijden aan een hartaanval dan vrouwen met een stabiel gewicht.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vrouwen met overgewicht of obesitas die veel jojoën juist geen verhoogd risico lopen op een hartaanval door hun gewichtsfluctuatie. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat er voor zorgt dat jojoën zo’n slecht effect heeft op het hart. Volgens de onderzoekers kan dit komen door het effect van jojoën op de hartslag en bloeddruk. Ook kan insuline-resistentie ontstaan bij mensen die regelmatig jojoën.

Er is meer onderzoek nodig om concreet vast te stellen wat jojoën met het hart doet, zo stellen de onderzoekers. Zo moeten ook mannen en jonge vrouwen deelnemen aan een vergelijkbaar onderzoek. Nu is alleen gekeken naar vrouwen na de menopauze.

Door: Redactie Nationale Zorggids