Normal_diagnose_dokter

Door een verwisseling van testresultaten kreeg een man uit Arnhem ten onrechte de diagnose hiv. De fout werd gemaakt in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Toen hij hoorde dat er een fout was gemaakt bij zijn diagnose kreeg hij een hartstilstand. De man eist een schadevergoeding van het ziekenhuis. Dat melden Algemeen Dagblad en de Volkskrant. 

Na een soa-test bij de GGD Arnhem, uitgevoerd door de afdeling medische microbiologie in de Gelderse Vallei, kreeg hij te horen dat hij hiv-positief was. Er volgde nog een test. Daaruit bleek dat er een fout was gemaakt. “Uit nader onderzoek is gebleken dat er verwisseling van een bloedmonster heeft plaatsgevonden. Er is een sticker met zijn persoonsgegevens op een buisje van een andere patiënt geplakt”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Bij de uitslag liet de GGD wel weten twijfels te hebben over de juistheid ervan. Dit vanwege het seksuele gedrag van de man zelf, aldus de gedupeerde man. Hij homoseksueel, met een vaste relatie sinds acht jaar. Toen hij het gesprek in het ziekenhuis aanging over de fout, kreeg hij ter plekke een hartinfarct en vervolgens een hartstilstand. Cardiologen van ziekenhuis Rijnstate, waarmee de Gelderse Vallei zeer nauw samenwerkt, denken dat de man hoogstwaarschijnlijk geen blijvende klachten zal hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids