Logo_radboud_umc_logo__2_

Het Radboudumc start een experimentele behandeling met een vaccin dat de kans op terugkeer van huidkanker verkleint. De therapie activeert het afweersysteem en is bedoeld voor huidkankerpatiënten bij wie recent lymfeklieren met uitzaaiingen zijn verwijderd. Het onderzoek duurt tot 2021 en wordt in die periode voor 20 miljoen euro vergoed vanuit de basisverzekering. De behandeling zal worden aangeboden in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Dat meldt het Radboudumc.

Bij huidkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lymfeklieren, worden de lymfeklieren operatief verwijderd. Na een geslaagde operatie blijft de kans echter bestaan dat er nieuwe huidtumoren ontstaan. Deze kans verkleint door bestraling van het geopereerde gebied. Bestraling kan echter niet voorkomen dat de tumor terugkeert op andere plekken in het lichaam. Een alternatief hiervoor is een binnen het Radboudumc ontwikkelde immuuntherapie met dendritische cellen.

Experimentele behandelingen worden normaal gesproken niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dat dit nu toch gebeurt is uitzonderlijk. Het gereserveerde budget bedraagt 20 miljoen euro voor de periode van vijf jaar en vier maanden op voorwaarde dat in die periode voldoende informatie beschikbaar komt over de effectiviteit van de behandeling. Na die periode beoordeelt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de behandeling definitief opgenomen kan worden in het basispakket.

De experimentele behandeling is bedoeld voor patiënten met een uitgezaaide vorm van huidkanker die zeer recent een lymfeklieroperatie hebben gehad. Het onderzoek naar de behandeling moet uitwijzen in welke mate de therapie met lichaamseigen dendritische cellen de terugkeer van kanker kan voorkomen. Daarnaast kijken de onderzoekers naar de effecten van dendritische cellen op de overleving, de veiligheid, de afweerreacties, de kwaliteit van leven en de kosteneffectiviteit van de zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids