Logo_radboud_umc_logo__2_

Jaarlijks wordt in Nederland bij tienduizenden patiënten pijnstilling na een operatie via een ruggenrik (epiduraal) toegepast. Het Radboudumc maakt als eerste in Europa gebruik van nieuwe spuiten die deze vorm van medicatie veiliger maakt. Door de unieke aansluitingen van deze spuiten is verwisseling hiervan niet meer mogelijk. Dit bevordert de patiëntveiligheid. Dat meldt het Radboudumc. 

Sinds begin oktober heeft het Radboudumc de nieuwe spuiten en daarvoor geschikte pompen in gebruik voor epidurale pijnstilling. Voorafgaand aan het gebruik van deze techniek volgen zorgprofessionals een uitgebreide en verplichte scholing.

"Een optimaal en veilig medicatiebeleid is een belangrijke voorwaarde voor de patiëntveiligheid en daarmee de kwaliteit van onze zorg", zegt Gert-Jan Scheffer, hoofd Anesthesiologie en initiatiefnemer. "Het realiseren van de nieuwe en unieke aansluitingen voor deze epiduraalsets stond al langer op ons verlanglijstje. Doordat de spuiten en infuuslijnen of koppelstukken van de nieuwe pompen bij epidurale toediening verschillen van die voor intraveneuze toediening wordt verwisseling van spuiten voorkomen. Dankzij deze techniek kan toedienen dus niet meer misgaan omdat een andere spuit simpelweg niet meer past. We zijn er trots op dat we de sets in gebruik hebben."

“Het medicatieproces in een ziekenhuis bestaat uit veel verschillende stappen met diverse betrokkenen”, vervolgt Hein van Onzenoort, ziekenhuisapotheker en proceseigenaar Medicatie bij het Radboudumc. “Ons streven is steeds is om het juiste medicijn op de juiste wijze op het juiste tijdstip en bij de juiste patiënt toe te dienen. Daarom kijken we steeds hoe we de stappen van het medicatieproces veiliger, logischer en beter kunnen maken. Deze nieuwe techniek sluit hier naadloos bij aan.”

Door: Redactie Nationale Zorggids