Normal_rechtszaak-rechter-justitie-rechtbank

Een man uit Soesterberg die zijn familie en vriendin oplichtte door te doen alsof hij geld nodig had voor kankerbehandelingen, heeft van de rechter een celstraf van 30 maanden opgelegd gekregen. Daarvan zijn twaalf maanden voorwaardelijk. In totaal ontnam hij 190.000 euro van zijn slachtoffers. Dit meldt Volkskrant

Met allerlei smoesjes en valse ziekenhuisbrieven heeft de man grote sommen geld van vrienden, familie en kennissen buitgemaakt. Hij vertelde hen dat hij verschillende soorten kanker had en daarvoor zelf zijn behandeling moest betalen. Zo ging het om een hersentumor, slokdarmkanker en buikvliesontsteking. Als hij wilde blijven leven, moest hij in Brussel behandeld worden, zo vertelde hij.

De rechter oordeelde dat de man op ‘slinkse en berekenende wijze’ te werk is gegaan en misbruik heeft gemaakt van de emoties van zijn slachtoffers. De 46-jarige man moet naast zijn celstraf ook al het geld terugbetalen aan de gedupeerden. De veroordeelde zegt het geld te hebben gebruikt om zijn schulden af te betalen. Hij zette zijn ouders in om langs de deuren te gaan en geld in te zamelen. Zij worden niet vervolgd omdat niet kan worden bewezen dat zij op de hoogte waren van de motieven van hun zoon. Tevens gaven zij al het geld dat zij inzamelden direct aan hun zoon.

De gedupeerden kwamen achter de motieven van de man toen bleek dat de advocaten die hij had ingeschakeld om het geld terug te betalen, niet bestonden of de man niet kenden. Het ziekenhuis in Brussel, waar hij volhield behandelingen te volgen, deed aangifte tegen de man. De veroordeelde hield zelfs in de rechtbank vol daadwerkelijk meerdere vormen van kanker te hebben. De rechten vond dat niet aannemelijk omdat er geen bewijs is dat hij die behandelingen ondergaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids