Normal_slaap_slapen_bed

Ongeveer één op de vijf mensen is weleens wakker geworden met een slaapverlamming. Sommige mensen hebben er iedere dag last van, waaronder Roxanne. Bij slaapverlamming kan het lichaam niet bewegen en ontstaat er een drukkend gevoel op de borst, alleen de ogen bewegen. Dat meldt RTL Nieuws.

Tijdens de remslaap is het lichaam volledig verlamd. Mensen die last hebben van slaapverlamming worden wakker uit de remslaap, waarbij de schakelaar in de hersenstam die de verlamming veroorzaakt niet meteen uitgaat, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger. Hoewel het maximaal een minuut kan duren, voelt als veel langer.

“Het is heel beangstigend. Mensen hebben vaak een drukkend gevoel op de borst, alsof er iets op hen leunt of zit. En ze zien of horen dingen die er niet zijn. Dan hebben ze bijvoorbeeld het idee dat er iemand naar hen zit te kijken”, aldus Hamburger. Sommige mensen denken tijdens een slaapverlamming dat ze tijdens hun slaap zijn ontvoerd.

Roxanne heeft soms meerdere malen per nacht last van slaapverlamming. Naast volledige verlamming, heeft ze ook hallucinaties. Het lijkt dan alsof er iets boven haar zweeft of op haar zit en hard op haar buik drukt. Hamburger vermoedt dat de hallucinaties ontstaan doordat een deel van de hersenen nog slaapt. Het drukkende gevoel op de borst is te verklaren: iemand die in zijn remslaap zit alleen met het diafragma ademt. Iemand die zo wakker wordt, ervaart dus een drukkend gevoel omdat de borstspieren niet meebewegen.

De stoornis komt veelal voor bij jongeren die weinig slapen of mensen die in ploegendiensten werken. Slaapverlamming kan voorkomen worden door een goed slaapritme te ontwikkelen, door de mobiele telefoon voor het slapengaan te vermijden en door stress te verminderen. Hamburger: “En soms helpt het om te voorkomen dat je ‘s nachts op je rug ligt.”

Door: Redactie Nationale Zorggids