Normal_chirurg_operatie_operatiekamer

Het Erasmus MC behandelde tussen 2005 en 2007 141 hartpatiënten met een nieuw operatie-instrument, waarbij onduidelijk was of deze methode veilig was. Patiënten met een hartritmestoornis zouden een gewone operatie ondergaan, echter werd er tijdens de operatie een nieuw medisch hulpmiddel gebruikt waarvoor de patiënten geen toestemming hadden gegeven. Twee van hen hebben nog steeds last van complicaties als gevolg van de test. Zo ook Piet van der Slikke. Tijdens zijn operatie werd per ongeluk zijn luchtpijp geraakt. Dat meldt RTL Nieuws. 

De proefpersonen die het Erasmus MC uitkoos, hadden last van boezemfibrillatie, een hartstoornis die veel voorkomt bij oudere patiënten. Artsen opereerden hen met een cryoballon, een katheter met een bevroren ballon. Een methode die nu algemeen wordt toegepast, maar ten tijde van de tet nog niet. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat er onderzoek gedaan wordt naar periode waarin de patiënten als proefkonijnen fungeerden.

Piet van der Slikke kreeg in 2005 last van boezemfibrillatie. Oorspronkelijk moest hij een maand wachten op zijn operatie, maar hij werd binnen een maand al gebeld door het Rotterdamse ziekenhuis dat hij kon langskomen. “Ze zouden me op een heel veilige manier gaan helpen. Maar ik had geen idee dat het om een nieuwe methode ging”, zegt Van der Slikke. Tijdens de operatie ging het echter mis en werd zijn luchtpijp geraakt. Vervolgens ging het enkele keren mis met de ballon die knapte. De man kwam na de operatie op de intensive care te liggen.

Bij de andere gedupeerde patiënt scheurde de longader nadat de cryoballon werd ingebracht. Hij wist net als Van der Slikke niets van de methode. De 54-jarige man, destijds leraar, is door de operatie arbeidsongeschikt geraakt.

Hoewel van meerdere kanten wordt beweerd dat patiënten moeten worden ingelicht als het gaat over medisch wetenschappelijk onderzoek, beweert het Erasmus MC geen fouten te hebben begaan. “Het betrof geen behandeling in het kader van medisch wetenschappelijk onderzoek omdat er sprake was van een verfijning van een al veel langer bestaande behandeling. Wij concluderen dat patiënten niet ongevraagd als proefpersoon zijn gebruikt”, aldus het ziekenhuis. Schippers heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inmiddels gevraagd om de zaak te onderzoeken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids