Normal_chirurg_operatie_operatiekamer

Keizersneden, heupoperaties en staaroperaties zijn in Nederland relatief goedkoop. Heupoperaties en keizersnedes zijn hier goedkoper dan in Zwitserland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Als het gaat om staaroperaties loopt Nederland achter op Zwitserland. Dit blijkt uit de Heupindex, uitgevoerd door accountantskantoor PwC, meldt NOS.

De Heupindex van PwC is een afgeleide van de Big Mac-index. Dit is een bedenksel van de The Economist, een Brits tijdschrift. Met de index kan de koopkracht van inwoners vergeleken worden met andere landen door te berekenen hoeveel minuten iemand moet werken om een Big Mac te kopen in zin eigen land. Econoom Jan-Willem Velthuijsen van PwC gebruikte de index om de prijs van de drie operaties in acht landen te vergelijken.

Nederlandse zorg staat bekend als duur, daarom is Velthuijsen verrast door de uitkomsten. De kosten van de zorg worden berekend als percentage van het bruto binnenlands product (bbp). In Nederland komt dat neer op 14 procent, een hoger percentage dan alle andere landen, op de VS na. Dit heeft te maken met de hoge uitgaven voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

Hoewel de prijs voor bijvoorbeeld een heupoperatie relatief goedkoop is, zal dat de komende jaren veranderen door de vergrijzing. PwC verwacht dat er in 2030 110 miljoen euro meer aan uitgegeven zal worden. “Uit ons onderzoek blijkt dat hoe rijker een land is, hoe groter het deel van de welvaart dat wordt uitgegeven aan zorg. Nederland besteedt in absolute zin veel geld aan zorg, maar daar krijgen we in vergelijking met andere landen een hoogwaardig efficiënt ziekenhuissysteem voor terug”, zegt Velthuijsen.

Door: Redactie Nationale Zorggids